Afkoppelen van regen- en afvalwater

Regenwater apart houden is slim om wateroverlast te voorkomen en om uitdroging van de bodem te vermijden. In sommige gevallen ben je nu al bij wet verplicht om jouw regenwater van de riolering af te koppelen. Op termijn zal bijna iedereen afvalwater en regenwater moeten scheiden; daar kan je als huiseigenaar best al rekening mee houden.

Afkoppelen van de riolering op privédomein kost geld. Hoe begin je eraan als bewoner? Hoeveel gaat het mij kosten? Kan de gemeente Rode mij hierbij helpen? Lees meer hieronder…

Afkoppelen is verplicht

Bij de aanleg of heraanleg van rioleringen wordt in de meeste gevallen een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Dit wil zeggen dat het afvalwater en regenwater afzonderlijk worden afgevoerd. Het afvalwater vertrekt richting rioolwaterzuiveringsinstallatie waar het wordt gezuiverd.

Het regenwater wordt ter plaatse geïnfiltreerd of naar grachten en waterlopen afgevoerd. Het scheiden van regenwater en afvalwater beperkt zich niet tot het openbare gedeelte. Ook het regenwater en afvalwater van je woning zal gescheiden moeten worden in 2 gevallen:

  • zodra er een gescheiden stelsel in de straat wordt aangelegd. Wanneer deze werken in jouw straat gepland worden, verwittigen we jou uiteraard lang op voorhand (in de praktijk minstens 2 jaar voor de start van de werken).
  • bij het bouwen of grondig verbouwen van jouw woning ben je ook verplicht om regen- en afvalwater te scheiden. Deze verplichting wordt opgelegd in kader van de omgevingsvergunning.

Een afkoppelingsdeskundige helpt je op weg

Regen- en afvalwater scheiden, niet iedereen weet hoe daaraan te beginnen. Daarom heeft de gemeente een afkoppelingsdeskundige aangesteld die een dossier op kan maken van je woning. Na het huisbezoek ontvang je van de gemeente een dossier met:

  • een inventarisatie van de bestaande toestand,
  • een plan van de ontworpen toestand,
  • een beschrijving van de uit te voeren afkoppelingswerken
  • een raming van de werken
  • een berekening van de gemeentelijke subsidie

De kostprijs voor een afkoppelingsstudie wordt ten laste genomen door de gemeente Rode, als je geen verplichting hebt tot afkoppeling in het kader van een omgevingsvergunning.

Na het uitvoeren van een afkoppelingsstudie door de gemeente, ben je verplicht om de werken op privédomein binnen de 2 jaar na ontvangst van de studie uit te voeren. Doe je dit niet, dan moet je de kosten van de studie zelf betalen (ongeveer € 500).

Je kan een afkoppelingsstudie aanvragen via openbare.werken@sint-genesius-rode.be. Onze afkoppelingsdeskundige contacteert je voor een afspraak.

De kosten van afkoppelen

Wie betaalt wat?
De werken die nodig zijn voor de scheiding van het afval- en het regenwater van jouw woning, zijn ten laste van de eigenaar van het perceel. De gemeente voorziet wel een subsidie voor deze werken, die je kan aanvragen na het verkrijgen van een conforme keuring.

Na de werken ben je verplicht om een keuring van je gescheiden systeem te laten uitvoeren door de keurder aangesteld door de gemeente. De eerste keuring wordt betaald door de gemeente. Bij een conforme keuring ontvang je een attest waarmee je binnen de 30 dagen de subsidies kan aanvragen. De keurder kan je helpen bij het afhandelen van de subsidieaanvraag.

Openingsuren en contact

Openbare werken

adres
Dorpsstraat 461640 Sint-Genesius-Rode
stratenplan
Toon op Google Maps
tel.
02 609 86 20
e-mail
openbare.werken@sint-genesius-rode.be