Kabelgoten voor privélaadpunten

De groeiende vraag naar elektrische auto's legt extra druk op de huidige openbare laadinfrastructuur in woonwijken. Daarom wil de gemeente het opladen vanuit woningen, bij voorkeur met stroom opgewekt door zonnepanelen, aanmoedigen.

Bewoners die een elektrische auto hebben of er één willen aanschaffen, kunnen een aanvraag indienen voor de aanleg van een kabelgoot in het voetpad. De bewoners zijn verplicht om een kabelgoot te plaatsen indien zij hun elektrische wagen wensen te laden met een laadkabel over het voetpad.

Voorwaarden

 1. Als eigenaar van een woning, tweede verblijf of vakantiewoning of als gedomicilieerde huurder van een woning (mits toestemming van de eigenaar), kan je een kabelgoot aanvragen.

 2. Je beschikt over een volledig elektrische personenwagen (M1) of lichte vracht (N1) als eigenaar, via een huurfinanciering, huurkoop of als bedrijfswagen.
  Bij de aanvraag voeg je het inschrijvingsbewijs van de elektrische wagen.

 3. Je beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid (binnen of buiten)
  1. of de aanvrager beschikt over geen parkeerruimte op zijn privé domein
  2. of de aanvrager beschikt over een kleine garage waarin er geen wagen kan worden geparkeerd.
 4. De parkeerplaats tegenover de voorgevel van de woning grenst aan de stoep. Dus niet aan een gras- of groenstrook of direct aan de weg.

 5. Er is geen fietspad tussen de woning en de weg.

 6. De aanvraag moet verenigbaar zijn met de plaatselijk geldende parkeerregels.
  1. Je verbindt je ertoe om na elke laadbeurt de kabel op te ruimen;
  2. de laadkabel in goede staat te houden.
 7. De aanleg van een kabelgoot is niet synoniem voor het privatiseren van de parkeerplaatsen voor het eigendom van de aanvrager. Deze laatste blijft toegankelijk voor andere gebruikers, ook al beschikken ze niet over een elektrisch voertuig. De aanvrager wordt geen eigenaar van de installatie.

 8. Het college kan een aanvraag weigeren zonder motivering.

Hoeveel kost de aanleg van een kabelgoot?

De kabelgoot wordt aangelegd door de gemeente zelf. De retributie voor het leveren en plaatsen van kabelgoottegels bedraagt €400 per lopende meter. De afstand tussen het privédomein en de wagen mag maximaal tien meter zijn.

Een kabelgoot aanvragen

Je doet de aanvraag via dit formulier.

Digitaal loket

Openingsuren en contact

Openbare werken

adres
Dorpsstraat 461640 Sint-Genesius-Rode
stratenplan
Toon op Google Maps
tel.
02 609 86 20
e-mail
openbare.werken@sint-genesius-rode.be